Gyakran Ismételt Kérdések

Miért fontos a kazán méretének a pontos megválasztása?
A kazán kiválasztásának a célja, hogy a minden időjárási körülmény mellett fel tudja fűteni a lakásunkat a lehető legjobb hatásfokkal. Ebből következik, hogy az alulméretezett kazánnal a legnagyobb hidegekben nem tudja felfűteni a lakást, viszont a sokak által jónak vélt túlméretezés is nagy problémát fog okozni, mégpedig a kondenzációt (kátrányosodást). Ez a folyamatos lefojtásból következik, amikor az égéshez nincs elegendő levegő illetve a fűtési víz is üzem közben alacsony hőmérsékletű (30-60°C). A kátrányosodás a kazánlemez elvékonyodásához és a végén a lyukadásához vezet. A Celsius vegyestüzelésű kazánok akkor működnek megfelelően, ha a teljesítményük ki van használva. Amikor a Celsius kazán teljesítménye akár csak néhány kW-al is nagyobb, mint a lakás felvevő igénye ott az előbb említett kátrányosodás jelensége léphet fel. Ilyenkor a Celsius kazán megfelelő körülmények, megfelelő tüzelőanyag és rendszer esetén leadja azt a teljesítményt, amit a gyártó vizsgálatok alapján meghatároz, viszont a lakás nem tudja felvenni így az a hő amit nem használ fel a lakás a kéményen keresztül távozik vagy ott lecsapódik és visszafolyik a kazánba károsítva ezzel a kazán belső felületét. Ezért nagyon fontos a megfelelő Celsius kazán kiválasztás. Ehhez nyújt segítséget a weboldalunk SZAKMAI TANÁCSADÁS menüpontja amelyet IDE kattintva azonnal elérhet.
Milyen tüzelőanyagok használata javasolt a Celsius vegyestüzelésű kazánok üzemeltetésekor?
A Celsius szilárdtüzelésű kazánjaink üzemeltethetők típustól függően tűzifával, rönkfával, szalmabálával, papír hulladékkal, fabrikettel, szénnel (kivéve koksz). Keresse az tüzelőanyag ajánlásokat a kazánok termékismertetőjében és kezelési útmutatójában. A fa tüzelőanyagnál fontos szempontok a fa minősége legjobb a keményfa (bükk, tölgy, stb.), viszont a leglényegesebb tulajdonság a fa nevességtartalma. A Celsius vegyestüzelésű kazánokban kizárólag 20% nedvességtartalmú fát lehet elégetni ellenkező esetben a kátrányosodás jelensége ilyenkor is fellép. Ha van rá mód minimum 2-3 évig nedvességtől védett, szellős helyen kell tárolni, ahhoz, hogy kellően kiszáradjon. Amennyiben a fa tüzelőanyag nedvességtartama meghaladja az ajánlott %-os értéket ilyenkor sok energia elvész a fa szárítására és nagyon nagy az esélye a kazán belső kártrányosodásának.
Hogyan előzhető meg a kazán belső kondenzációja (kátrányosodása)?

A kazán kátrányosodását a következő tényezők befolyásolják: alacsony hőmérsékleten való üzemeltetés (túlzott lefojtás), nedves tüzelő anyag(20% nedvességtartalom feletti), gyors fűtővíz keringetés (állítható szivattyú esetén magas fordulatszám kiválasztása), alacsony hőmérsékleten történő szivattyúindítás (a javasolt szivattyú indítási hőmérséklet min. 55-60°C kazánvíz hőmérséklet esetén), a kazánhoz nem megfelelő kémény  választása (hibás átmérő választás, szűkítés a kémény átmérőjében, rövid vagy túl hosszú kémény, nincs ellenőrzötten a füstgáz biztonságos távozásához elegedő huzat, nincs kéményseprő engedély), a Celsius kazántól a kéményig történő bekötési út túl hosszú vagy több vízszintes elhúzás törés is van benne.
 

Helyes beállítások:

  • 20% nedvességtaralom alatti fával való tüzelés
  • szivattyút szabályozó termosztát 55°-60°C indítsa a szivattyút
  • a fűtési rendszernek megfelelő, alacsony szivattyú fokozat (lassú fűtővíz keringetés)
  • pontos kémény méretezés, és kéményseprő vállalat engedélye
  • helyes kémény bekötés ( amennyiben a Celsius kazán és és a kémény közötti bekötésben vízszintes elhúzás hosszabb mint 1 méter fontos, hogy az acél füstelvezető csövet szigetelni szükséges)

 

FONTOS! Az itt felsorolt beállítások irányadóak nem minden esetben alkalmazhatóak fontos még, hogy a kazánt beüzemelő szerelő vegye figyelembe a fűtési rendszer tulajdonságait a beállításuknál. A szerelésből eredő hibákért a gyártó felelsősséget nem vállal. Azért,hogy elkerülje a kellemetlenségeket és extra gyártói garanciát kapjon a Celsius kazánjára kérje oktatott szerelőink listáját a SZERELŐAJÁNLÓ menüpontunk alatt vagy ITT.

 

Hogyan célszerű a készülék füstgázelvezető csövét a kéménybe bekötni?

Annak érdekében, hogy a kémény elérje az üzemi hőmérsékletet és a turbulencia is beinduljon, ahhoz fontos a kazánt a lehető legrövidebb úton bekötni a kéménybe, mert így a kazánból eltávozó füstgázban lévő hőenergia nem a füstcsövekben fog elveszni, hanem a kéményt fogja átmelegíteni.

Ha nincs mód a rövidúton történő bekötésre, akkor egyszerű kőzetgyapottal kell leszigetelni a füstcsővezetéket.

1,2 m hosszabb vízszintes elhúzás az acél füstcső elvezelésben nem megengedett még szigetelt füstelvezető esetén sem.

Miért javasolt a puffertároló tartály rendszerbe építése?
A puffertároló tartály gyakorlatilag egy szigeteléssel ellátott, acélból készült tartály, amiben a kazánban keletkező hőenergiát tároljuk, amit azonnal vagy később a saját igényünk szerint egy szobatermosztát segítségével tudunk a fűtési rendszerünkben keringtetni. Ezzel elérhetjük, hogy egyenletes hőmérséklet legyen a lakásban, elnyújthatjuk a két begyújtás közötti időt, valamint a kazánt lefojtás nélkül a maximális hatásfokkal tudjuk üzemeltetni. A legfontosabb előnye a puffertároló a tartállyal szerelt rendszereknél, hogy a kazán által leadott összes hő tárolódik és felhasználódik a rendszerünk fűtésére így megelőzhető a kátrányosodás, nagyon sokat spórolhatunk és sokkal kényelmesebb a fűtés.
Miért fontos a kazánok rendszeres tisztítása? Hogyan tisztítsuk?
A kazánok rendszeres és szakszerű tisztítása elengedhetetlen a  Celsius kazánok megfelelő működéséhez.

Mit okozhat ha nem tisztítjuk rendszeresen a Celsius kazánunkat belsejét?

Balesetet és hatásfok romlást okozhat, ha a kazán és a kémény közötti összekötő acél füstcsöveket nem tisztítjuk rendszeresen. A kazán füstölhet és a hatásfoka a nem megfelelő kémény huzat eredményeként jelentősen romolhat.
Mi a teendő?

A tisztítás 1. lépéseként a Celsius tisztítós csomagban lévő füstcső tisztító kefével tisztítsuk meg a füstjáratokat.

Balesetet okozhat ha a kazánok hőcserélő táskái mögötti részt rendszeresen nem tisztítjuk. Amikor a hőcserélő táska és a kazán hátsó lemeze közötti rész eltömődik a füst nem tud szabadon a kéménybe távozni, hanem visszajut a kazánba és annak füstölését eredményezheti, ami balesetveszélyes.
Mi a teendő?

A tisztítás 2. lépéseként a Celsius kaparóval tisztítsuk az előbb említett részt.

Jelentős kazán hatásfok romlást eredményezhet, ha a kazánban lévő hőcserélő táskák felületéről és a kazán belső felületéről az esetlegesen felhalmozódott hamut és égéstermékeket nem távolítjuk el.
Mi a teendő?

A tisztítás 3. lépéseként a Celsius tisztítós csomagban vagy önállóan is megvásárolható speciális Celsius kaparóval eltávolíthatjuk a feleslegesen felhalmozódott hamut a hőcserélő felületekről.

A rostélyok felpúposodását vagy törését okozhatja, ha a rostélyt nem megfelelően helyezzük be a helyére vagy ha a rostélyt tartó füleket nem tisztítjuk hetente.
Mi a teendő?

A rostélyokat mindig úgy kell behelyezni, hogy a rostély rései lefelé bővüljenek ellenkező esetben beleszorulhat az égéstermék és felpúposodhat. A helyes behelyezésre vonatkozóan a kazán kezelési útmutatójában rajzzal illusztrált segítséget kaphat.

A rostélyok melletti kis tartó füleket hetente kell tisztítani a rostélyokat megfelelően kell visszahelyezni 4. lépés.

Hamu felhalmozódását a kazán üzemképtelenségét okozhatja, ha nem tisztítjuk ki az alsó hamuzó részben összegyűlt hamut.
Mi a teendő?

A hamut a Celsius tisztító csomagban kapható hamutároló tálcára húzzuk a Celsius kaparó segítségével és várjunk egy kicsit míg a benne lévő izzó részecskék is kihűlnek csak ekkor lehet kiüríteni a tálcát.

Karbantartással kapcsolatos további segítséget a Celsius kazánok kezelési útmutatójában talál valamint a weboldalon található kisfilmünkben. A Celsius tisztítós csomag tartalmáról itt értesülhet.
Lehet-e egy fűtési rendszerbe építeni a gázkazánnal a vegyetüzelésű kazánt?
Természetesen be lehet építeni egy már meglévő gázkazános rendszerbe a Celsius vegyestüzelésű kazánt, szem előtt tartva az érvényben lévő beépítési szabályokat. Valamint ami lényeges, hogy a két kazán függetlenül működjön egymástól, mind hidraulikusan (külön szivattyú, visszacsapó szelepek), mind elektromosan (vezérlések, termosztátok). Ebben nyújt segítséget a Celsius kazánokhoz vásárolható vezérlés, amelynek tulajdonságairól itt értesülhet.
Hogyan előzhető meg a kazán fűtővizének a felforrása?
A kazánban illetve a fűtési rendszerben a megengedett maximális üzemi hőmérséklet 90°C, de néhány esetben túlmelegedhet a fűtési vizünk (áramszünet, szivattyú meghibásodás, stb.), ami több problémát is okozhat, az egyik, hogy a túlhevült (100-120°C) kazánban a fűtővíz ami  tönkreteheti a rendszerben lévő szerelvényeket (elzáró szerelvények, hőmérők, stb…). A másik, hogy a manapság nagyon elterjedt 5 rétegű műanyag csöveknél a megengedett maximális üzemi hőmérséklet általában 95°C, ha ennél nagyobb hőterhelés éri, nagy valószínűséggel cserélni kell a csővezetéket.

Ezen hibák kiküszöbölésésre zárt fűtési rendszer esetén nélkülözhetetlen egy biztonsági hűtőkör beépítése. A működési elve, hogy egy termikus szelep kinyit és kiengedi a túlhevült vizet a csatornába, a másik egy automata töltőszelep, amely a hálózati hidegvízzel tölti vissza a termikus szelep által kiengedett folyadékot.

Más hűtőköri megoldások beszerelése is megengedett.

A Celsius biztonsági csomagról, amely a hűtőköri szerelvényeket tartalmazza itt olvashat bővebben.
Hogyan automatizálható (részben) egy vegyestüzelésű kazánnal működtetett fűtési rendszer?
Alapjában véve a vegyestüzelésű kazánokat teljesen automatizálni a manuális töltés és hamuzás miatt nem lehet, de komfortosabbá tenni a fűtést különböző kiegészítő termékekkel lehet.  Egy  puffertároló tartályra a fűtési rendszerbe építésével nagyban kényelmesebbé tehető a fűtés erről bővebben az 1. menüpont alatt olvashat.  Alapesetben a kazánnal a lakás belső hőmérsékletét teljesen nem tudjuk befolyásolni, maximum a vízhőmérséklet szabályzásával tudjuk kontrollálni a szobák hőmérsékletét. Erre nyújt megoldást a puffer tároló tartály, amiben eltároljuk a kazánból érkező hőenergiát és abból szabályozottan tudjuk a rendszerre kikeringtetni a fűtési vizet.
A megfelelő kémény kiválasztása?
A kémény kiválasztásához mindenféleképpen kérje szakember segítségét, az összes általunk gyártott készülékhez a kezelési útmutatóban megtalálja a kiválasztáshoz szükséges információkat (füstcső átmérő, huzatigény stb.). Egy rosszul megválasztott kémény sok problémát okozhat illetve balesetveszélyes is lehet!
Mire jó a háromjáratú termosztatikus szelep? Miért ajánljuk?
A háromjáratú termosztatikus szelep lényege, hogy a kazánban lévő vizet folyamatosan optimális hőmérsékleten tartja (50-60°C). Ezzel elérhetjük, hogy a tűztér belsejében a kondenzáció minimális legyen (kátrányosodás), illetve az égés folyamata is tökéletesebb lesz (magasabb hatásfok). A háromjáratú termosztatikus szelep működéséről és a Celsius kazán belsejét védő csomagunkról itt olvashat bővebben.
Mire jó a csavar a hamuzó (alsó) ajtón?
A csavar a manuális levegőszabályzást teszi lehetővé (primer levegő), tehát ha nincs automata huzatszabályzó a kazánon, akkor ezzel a csavarral tudja az égéshez szükséges levegőmennyiséget beállítani.

Célszerű úgy beállítani a csavart, hogy 1-2mm-re állandóan nyitva legyen, még az éjszakai tüzelésnél is (elkerülve a teljes lefojtást) a kondenzálódás elkerülése érdekében.

Tapasztalatok szerint a helyes manuális huzatszabályozással sokat spórolhat az automatán beállítotthoz képest.
Nem régen vásároltam a kazánt, de felpúposodott, eltört a rostély? Miért?
Ez a probléma a nem megfelelő rostély behelyezésből és a tisztításból ered. A rostélyt, ha tisztítás miatt kivesszük, mindig úgy kell visszahelyezni, hogy a rostély közötti rések lefelé táguljanak, ezáltal nem tud beragadni a salakanyag.

Amikor a kazán belsejét takarítjuk, a rostélyokat ki kell venni és a tartó füleket alaposan meg kell tisztítani a szennyeződésektől, ellenkező esetben a rostély nem tud tágulni  és felpúposodik, elreped, majd el is törthet.
Kiesett a tömítés az ajtóból mit tegyek?
Ha az ajtókeretben lévő tömítő zsinór megsérül, akkor annak a cseréjét haladéktalanul el kell végezni, mert a szigeteletlen ajtónál fals levegő fog a készülékbe jutni, ami az égés folyamatát negatívan  befolyásolja.

A cseréhez, először egy egyszerű drótkefével eltávolítjuk a ragasztó maradványokat a keretből, utána hőálló ragasztóval be kell ragasztani a megfelelő méretű új  tömítő zsinórt. A KAZÁN ALKATRÉSZ RENDELÉS menüpont alatt tud új tömítő zsinórt rendelni tőlünk.
Miért jó, ha az Önök által ajánlott szerelőt választom?
Az idei évtől elindítottuk a szerelői programunkat, ami annyit jelent, hogy az ország különböző részeiről jöttek el hozzánk a kivitelező kollégák, akik részt vettek a képzésünkön. Ezen a képzésen az általunk gyártott kazánok kiválasztásáról, tulajdonságairól, beüzemelésükről kaptak információkat, amivel egyrészről a saját munkájukat tudják megkönnyíteni, másrészről a vásárlók elégedettségét tudják növelni. A szerelők az oktatás után elmétleti és gyakorlati vizsgát is tettek alkalmasságukról. A Celsius szerelői programban részt vevő szerelők Celsius szerelői kártyát kaptak, amely feljogosítja Őket bizonyos teendők betartása mellett, hogy extra gyártói garanciát biztosítsanak az általuk szerelt kazánokra. A garanciahosszabbítás feltételeiről itt olvashat bővebben.
Miért válasszak lemezkazánt az öntvénnyel szemben?
A lemez kazánnak rengeteg előnye van az öntvény kazánnal szemben, lényegesen jobb hatásfokkal rendelkezik, ellenáll a hirtelen hőmérséklet változásoknak ezért sokkal biztonságosabb,  nagyobb méretű tűztér és tüzelő ajtó, egyszerűbb tisztítani, javítható, lehetőség van robbanás elleni hegesztési védelem alkalmazására lemezkazánok esetén
Miért válasszak Celsius kazánt más kazánokkal szemben?
Magyarországon egyedülálló módon hőálló kazánlemezből készített kazánok, a mindenkori szabályoknak megfelelő engedélyekkel rendelkeznek (TÜV, CE), kiemelkedően magas hatásfokú kazánok 20% nedvességtartalmú keményfával üzemeltetve, biztonsági védelemmel alapból ellátott készülékek (bálaégető és robbanóajtóval ellátott), minimális hiba % , 10 évig garantált alkatrészellátás, magyarországi szerviz háttér, 100%-ban magyar tulajdonosok. 
Hogyan juthatok információhoz a kazán üzemeltetésével kapcsolatban?
A kazánok üzemeltetéséről minden szükséges információt megtalál az üzemeltetésről, karbantarásáról a kazánhoz mellékelt kezelési útmutatóból, amit a használatba vétel előtt fontos áttanulmányozni.

A  weboldalunkon folyamatosan frissülő információkat közlünk valamint talál egy rövid OKTATÓ VIDEÓT a gyakorlati használatról.

És végül, ha nem találja meg a szükséges információt, akkor  forduljon bizalommal hozzánk az 53/351-104-es telefonszámon vagy az info@celsiuskazan.hu e-mail címen.
Milyen biztonsági szelep ajánlott a kazánokhoz?
A zárt rendszerre is köthető kazánjaink esetén a megengedett maximális üzemi nyomás 2 bar, tehát ennek megfelelően 2 bar-os biztonsági szelep a megfelelő. A nagykőrösi boltunkban ez megvásárolható.

Nyitott fűtési rendszer esetén is ajánlott egy 1,5 vagy 2 bar-os biztonsági szelepet beépíteni, mert bizonyos esetekben (elfagy a tágulási tartály, a gömbcsapok zárt állapotban vannak) nagy segítséget nyújthat.
Webshop Szakmai tanacsadas Kazán regisztráció Blog Alkatrész kereső Szerelő és viszonteladó ajánló Szakmai továbbképzések Webshop Professional advisement Boiler registration and warranty extension Blog Component finder Mechanic and reseller proposer Professional training, workshops Webshop Odborné poradenstvo Predĺženie záruky a registrácia kotla Blog vyhľadávanie náhradných dielov Montéri a predajcovia Odborné školenia, workshopy