Karbantartási információk

CELSIUS KAZÁNOK KARBANTARTÁSA ÉS TISZTÍTÁSA

A szakszerűen telepített fűtési rendszer különösebb karbantartást nem igényel, de a kazán rendszeres tisztításáról gondoskodni kell. Kérjük meg a szerelőt - amennyiben Celsius szerelői hálózatból választottunk -  a pontos karbantartási lépések ismertetésére.

Amennyiben szeretné gyakorlatban is látni a karbantartási lépéseket, videónkat megtekintheti, ha lejjebb görget.

FŰTÉSI SZEZON ELŐTT ELVÉGZENDŐ TISZTÍTÁSI FELADATOK

- Minden fűtési szezon elején szakember segítségével koromtalanítsa a kéményt és füstelvezető járatokat!
- Alaposan tisztítsa ki a kazánt a lent olvasható lépések szerint.
- Javasolt a radiátorok portalanítása minden évben az első begyújtás előtt.

HETENTE VÉGZENDŐ TISZTÍTÁSI FELADATOK

Tisztítás lépései

1. A kémény csatlakozáshoz ajánlott tisztító nyílásos 90°-os könyök füstcsövet beépíteni, ami nagyon megkönnyíti a heti tisztítási feladatok elvégzését. A kazán tisztítását mindig felülről lefelé haladva végezzük.
2. A könyök füstcső tisztítónyílását leszerelve tisztítsa ki a füstcső járatot. A füstcsőbe lévő hamu a kémény huzat romlását okozhatja, ami a készülék füstölését eredményezheti.
3. A leszerelt tisztítónyíláson keresztül a kazánban lévő vizes táskák és a kazán hátsó fala közötti vékony rést szükséges tisztítani. A V50 típusú készülékeknél fontos, hogy a készülékben található osztott vizes táskák közti részt is tisztán tartsuk.
4. A vizes táskák mögötti rés nem tisztítása a készülék füstöléséhez és balesethez is vezethet.
5. Ezen lépések után helyezzük vissza a tisztítónyílást az acél 90°-os könyök füstcsőre.
6. A legfelső tisztítóajtón át tisztító vassal a vizes táskákra lerakodott égésterméket könnyen letakaríthatjuk. A vizes táskákra lerakódott hamu a kazán hatásfokának romlását okozhatja ajánlatos 2-3 naponta ellenőrizni és tisztítani.
7. Figyeljünk arra, hogy a tisztító ajtóban és a tüzelő ajtóban lévő szigetelő lapot csak ruhával szabad tisztítani, éles tárgy (pl. drótkefe) kár okozhat a szigetelő lapban, ami az ajtók repedéséhez vezethet.
8. Ezek után a tüzelőajtón keresztül egy tisztítóvassal takarítsuk körbe a tűztér belsejét.
9. A tűzrácsokat (rostélyokat) 2-3 naponta emeljük meg és a rostélytartó füleket tisztítsuk körbe ennek a lépésnek a kihagyása a tűzrácsok elhajlásához vezethet rövid időn belül.
10. A tűzrácsokat 2 hetente szükséges kiemelni és tisztítani folyamatos tüzelés esetén hetente. NAGYON FONTOS ÜGYELNI A TŰZRÁCSOK (ROSTÉLYOK) HELYES VISSZAHELYEZÉSÉRE! 
11. Minden begyújtás előtt gondosan takarítsuk ki a tűzteret és a rostély alatti hamuteret is a benne lévő salaktól. Az összegyűjtött salakot ne tároljuk a kazánnal közös helyiségébe!
12. A fűtési rendszerben lévő víz mennyiségét vagy nyomását időnként ellenőrizni szükséges.

A fenti tisztítási, karbantartási lépések betartásával a kazán élettartama 5-8 évvel meghosszabbítható.

 

Webshop Szakmai tanacsadas Kazán regisztráció Blog Alkatrész kereső Szerelő és viszonteladó ajánló Szakmai továbbképzések Webshop Professional advisement Boiler registration and warranty extension Blog Component finder Mechanic and reseller proposer Professional training, workshops Webshop Odborné poradenstvo Predĺženie záruky a registrácia kotla Blog vyhľadávanie náhradných dielov Montéri a predajcovia Odborné školenia, workshopy